A kormány célja egy minőségi és méltányos oktatási rendszer kialakítása, melyben kiemelt fontossággal bír a szegregáció elleni küzdelem – mondta Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár az Antiszegregációs Kerekasztal május 3-ai ülésén.

Palkovics László oktatásért felelős államtitkár az ülés elején rövid előadást tartott az oktatás minőségi javításának elemeiről, melyben tájékoztatta a résztvevőket a köznevelési fejlesztések jelenlegi állapotáról. A tagok megvitatták a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ átalakítása kapcsán felmerült antiszegregációs tényezőket, továbbá tájékoztatást kaptak a Klebelsberg ösztöndíjról, mely a halmozottan hátrányos helyzetű térségek oktatási színvonalát emelheti a jövőben.  A tanácskozás résztvevői egyeztettek a pedagógusképzés és a gyakorlóiskolák halmozottan hátrányos tanulóinak oktatási feladataival kapcsolatban is.

A Köznevelési Kerekasztal munkacsoportjaiba meghívást kaptak az Antiszegregációs Kerekasztal tagjai, szakértői is, mely esélyt kínál arra, hogy az átalakítás során a hátránykompenzáció, a minőségi és méltányos oktatás szempontjai erősödjenek. A köznevelés kezében van minden lehetséges eszköz, hogy a minőségi oktatást megteremtse, és versenyképes tudású gyermekek hagyják el az iskolát, szociális helyzetüktől függetlenül.

Az Antiszegregációs Kerekasztal 2013-ban alakult azzal a konkrét céllal, hogy a kormányzati és a civil szakmai szereplők által egy olyan közösen készített, megegyezésen alapuló dokumentumot hozzon létre, amely közös javaslatokat fogalmaz meg az oktatási szegregáció megszűntetésének lehetőségeire.